2. Analize medicale

Inainte de a planifica o sarcina, se recomanda viitorilor  parinti efectuarea  de analize care ajuta atat mama cat si copilul. Cu siguranta sarcina va fi mai usoara atunci cand se stie exact, care este starea de sanatate a ambilor parinti .

Incepem cu o prezentare generala,evident lista este mai lunga in functie si de alte afectiuni, dar acestea trebuie solicitate  medicului de familie sau medicului specialist in obstetrica.

Analize generale – se pot face de regula o data pe an: HLG+VSH, Glicemie, Calcemie, Transaminaze, Creatinina+Ureea Sanguina, Colesterolemie, Trigliceride, Coagulograma, Grupa Sanguina+RH, serologia hepatitelor B+C(HBsAg+HCV), serologia sifilisului+anticorpi (VDRL+ TPHA), HIV, sumar-urina, urocultura-antibiograma. Aceste analize se fac de catre ambii viitori parinti.

Dozari anticorpi pentru: zoonoze (toxoplasmoza, riketsii, listeria, brucella), CMV (citomegalovirus), Rubeola, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma. Aceste analize le efectueaza doar viitoarea mamica, se pot face si in primele trei luni de sarcina, dar daca unul din rezultate indica un risc pentru sarcina, din pacate, se indica o intrerupere a sarcinii, deci este mai bine sa avem rezultatele analizelor inainte de a ramane insarcinata, pentru a prevenii un eveniment atat de neplacut, cum ar fi o intrerupere de sarcina.

Trebuie sa stiti ca vi se dau ca rezultate doua grupe de anticorpi: IgM si IgG
IgM- imunoglobulina M caracterizeaza infectia in actiune, este contraindicata o sarcina in perioada de IgM- pozitiv. Este indicata o reexaminare periodica si tratament dupa caz, pana la negativarea IgM.
IgG- imunoglobuluina G sunt anticorpii ce caracterizeaza o infectie cronica, mai bine zis, raspunsul sistemului imunitar la infectie, femeia poate ramane insarcinata si poate naste un copil sanatos, care la nastere primeste un bagaj de anticorpi, atat de necesari in primele luni de viata.

Consult genetic: se indica daca in familiile partenerilor au fost cazuri de malformatii in cupluri unde partenerii sunt rude (grad 2,3). Se efectueaza de catre ambii parinti la departamentul de genetica medicala- Institutul PARHON.

Factorul Rh este determinat genetic. Gena Rh pozitiv este dominanta (mai puternica)  chiar si atunci cand este cuplata cu o gena Rh -. Problemele cu factorul Rh apar numai atunci cand, factorul mamei este Rh- iar cel al copilului este pozitiv.

ANALIZE DE LABORATOR NECESARE
• Determinarea factorului Rh(D) la toate femeile;
• Determinarea factorului Rh(D) la soţii gravidelor Rh(D) negative;
• Determinarea factorului Rh(D) la nou-născuţii mamelor Rh(D) negative;
• Screeningul pentru anticorpii anti-Rh(D), atât iniţial, cât şi pe tot parcursul sarcinii, dacă există incompatibilitate cu partenerul;
• Dozarea lunară a anticorpilor prezenţi, pentru urmărirea lor în dinamica in perioade stabilite de medic;
• Dozarea anticorpilor dintr-o probă de sânge prelevată imediat după naştere, dacă aceştia nu au apărut în timpul sarcinii (posibila apariţie în timpul naşterii).


Rezultatele acestor teste , sunt foarte importante in cazul femeilor insarcinate deoarece incompatibilitatea sangelui Rh pozitiv cu cel negativ este o cauza importanta a bolilor hemolitice la nou-nascuti.Daca sagele Rh-pozitiv al copilului se combina cu sangele Rh-negativ al mamei in timpul sarcinii sau al nasterii, sistemul imunitar al mamei produce anticorpi. Anticorpii care rezulta, in functie de momentul in care apar, pot distruge eritrocitele copilului.
Anticorpii anti-Rh pot afecta negativ evolutia sarcinii, iar dupa nastere, copilul poate dezvolta complicatii cum ar fi eritroblastoza, afectiune caracterizata prin anemie hemolitica, icter grav si edem generalizat. In unele cazuri foarte grave de eritroblastoza, copilul poate deceda daca nu i se administreaza tratament.Pentru a preveni dezvoltarea anticorpilor Rh-ului, mama trebuie sa urmeze un tratament cu o injectie de globulina imuna la Rh daca fatul este Rh-pozitiv.

 

Recomandari pentru determinarea factorului Rh:

– inaintea unei transfuzii;
– inaintea unei proceduri invazive sau chirurgicale potential asociate cu complicatii hemoragice care ar putea necesita transfuzii;
– monitorizarea imunohematologica antepartum si postnatala a mamei si copilului;
– la donatorii de sange.
In testarea de rutina a grupului sanguin nu se indica determinarea altor antigene Rh in afara factorului Rh D.
Determinarea fenotipului Rh complet este indicata la donatorii de sange, trebuie luata in considerare in cazul transfuziilor la fetite si femei premenopauza, la pacienti transfuzati cronic si la primitorii cu anticorpi antieritrocitari iregulari.

Lasă un comentariu